Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ADALET CİNGÖZ

Bir de yetmez 'üç fuar' üç de yetmez dört fuar

Gün geçmiyor ki yeni bir sanat fuarı açılmasın. Onlardan Art Bosphorus, çıkış yapıp, ismini duyurmak için en çok performans sanatına başvurdu. Fuarın açılış günü, labirenti aratmayan sergi koridorlarında izleyici başına neredeyse üç performans iki de performansçı düşüyordu. Sanatın bu en incelikli, kuramsal ve zor alanı da ticari hayata hemen nasıl alet ediliyor. Hayret etmemek mümkün değil!
En çok da Nezaket Ekici'ye şaşırdım. Bu fuardaki performans çılgınlığının içinde nasıl yer aldı anlamadım. Ekici'nin yanı sıra açılışı şenlendirme görevi yüklenen siyah mayosuyla bir resim çerçevesinin içinde yatan kadın sanatçının haricinde fuarın en ecnebi ülkeleri andıran mekanı olan avlusunda, bir performans daha gerçekleşiyordu. Herkesin Fransız sandığı, özel eteği andıran kostümüyle buz kalıplarının üzerine boya yapan PG galerinin sanatçılarından Ali Dolanbay'dan başkası değildi. Dolanbay, buzların üzerini boyuyor. Aynı zamanda yerde, büyük tuval bezine bu boyaların akmasıyla oluşan büyük bir resim yapıyordu.
Performansının üç günlük olduğunu, bunun için de resmi yaptığı yerde yaşaması gerektiğini yetkililere belirten Dolanbay projeye başladı fakat gerisini getiremedi. Çünkü fuar mekanı yetkilileri, Dolanbay'ın Fulya sanatın avlu bahçesine kurduğu çadırda yaşamasına daha doğrusu geceyi geçirmesine izin vermediler. Bunun üzerine Dolanbay performansını yarıda kesmek zorunda kaldı. Varsın tamamlamasındı. Açılışta göz doldurdu ya. Çağdaş sanatın ilginç olduğunu gösterdi ya. Yeter.
Aynı yıl içinde acaba kaç fuar daha göreceğiz? Bu üç etti.(TÜYAP'la beraber) Bir tanesi de eylülde, bienal esnasında gerçekleşecek. Çok iddialı bir proje. Bienal sırasında İstanbul'a gelen tüm profesyonel dünyayı hedef alıyor. Arkasında Arhan Kayar var. Arhan Kayar, eminim cool bir fuar yapmayı başarır. Peki bu fuar enflasyonu nereye varır? Bir, bu yarışı en ticari bitiren ve onun etrafında toplanan daha az ticari, alternatif cool uydu fuarlara mı? Hayır. Bir, bu yarışı en ticari bitiren ve onun etrafında toplanan ondan daha ticari ve cool olmayan fuarlara tabii ki... Bakalım ana cool ve yavru ticari kurtlar kim olacak? Zaman içinde hep birlikte tespit edeceğiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA